Uit eten in Thessaloniki kan af en toe behoorlijk lastig zijn. Er is namelijk zoveel keuze, dat je haast niet weet waar je zou moeten aanschuiven! Griekenland heeft een echte eetcultuur en in Thessaloniki lijkt koken soms wel tot een kunst te zijn verheven. Ook de uitstraling van de restaurants is in deze stad van groot belang. De ene taverne ziet er nog uitnodigende uit dan de andere. Kiezen is soms dus best moeilijk. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we in dit blog een aantal van onze persoonlijke favorieten op een rijtje gezet. Tavernes die wij stuk voor stuk aanraders vinden, elk om zijn eigen redenen.

#1 I Kouzina tis Aglaïas

I Kouzina tis Aglaïas (letterlijk vertaald: de keuken van Aglaia) is een kleine taverne die verscholen ligt in een hoekje van Louloudadika, de bloemenmarkt van Thessaloniki. Aan datzelfde plein liggen verschillende bars en delicatessenwinkeltjes en in het midden prijkt een oud Ottomaans badhuis. Op het plein is het altijd gezellig druk en vanaf het terrasje van deze knusse taverne kun je het winkelend en uitgaand publiek heerlijk gadeslaan. I Kouzina tis Aglaïas heeft eenvoudige en tegelijkertijd verrassende gerechten. Probeer er zeker de courgetteballetjes eens uit!

#2 To Paradosiako

To Paradosiako is een taverne die in de bekende Modiano Markt is gelegen. De Modiano Markt werd in de jaren ’20 ontworpen door de Joodse architect Eli Modiano. Hij raakte geïnspireerd door de Parijse markten en liet op de plek waar ooit een synagoge stond dé overdekte markt van Thessaloniki verrijzen. Je bevindt je hier dan ook in het hart van de voormalige Joodse wijk Kadi. De gerechten van To Paradosiako zijn eenvoudig, maar smaken precies zoals je hoopt dat ze smaken. De dagschotels doen een beetje denken aan oma’s keuken. Niet zelden nodigt eigenaar Makis je uit in zijn keuken, zodat je zelf kunt aanwijzen wat je het liefst op je bord ziet verschijnen.

Een gezellig mezedes restaurantje in een straatje in Thessaloniki

#3 Foul Tou Meze

Foul Tou Meze vind je te midden van het altijd gezellige en levendige Ladadika, dé plek in Thessaloniki om uit eten te gaan. Het restaurant oogt modern maar tegelijkertijd ook traditioneel, dankzij zijn uitbundige decoratie. Kruiden, pepers, flesjes ouzo en andere drank vind je overal terug. Aan de muren, aan het plafond, in de kastjes en boven de bar. Foul Tou Meze serveert een grote variatie mezedes, allen even vers en met zorg bereid. Vooral de visgerechten mag je niet aan je voorbij laten gaan! De taverne behoort tot één van de duurdere tavernes van Ladadika, maar is zijn geld meer dan waard.

#4 Molyvos

Restaurant Molyvos vind je in het gezellige Valaoritou, de wijk die altijd leeft. Valaoritou staat bekend om zijn vele hippe bars, clubs en restaurants die meestal in neoklassieke panden zijn gevestigd. Molyvos heeft een erg knusse sfeer, het is boven net of je in een grote huiskamer zit. Heb je een plaatsje langs een van de grote ramen bemachtigd, dan heb je ook nog eens uitzicht op een van de meest levendige straten van het stadscentrum. Bij Molyvos is het smullen van typisch Griekse hapjes die vaak nét even anders zijn.