Grieken draaien voor een portie zoetigheid hun hand niet om. Niet zo gek dus, dat een Griekse dessertkaart boordevol staat met de heerlijkste toetjes. Des te zoeter, des te beter lijkt het motto van de Grieken te zijn. Ga jij op stedentrip naar Thessaloniki? Laat dan zeker niet de kans aan je voorbijgaan om ook eens je tanden in zo een traditionele verwennerij te zetten. Wij zetten de 5 lekkerste Griekse nagerechten voor je op een rijtje!

1. Yoghurt met honing en walnoten

Tja, het mag geen verrassing heten dat yoghurt met walnoten de lijst aanvoert. Je hebt het ongetwijfeld al eens aangeboden gekregen tijdens een vakantie in Griekenland. Een overheerlijk toetje, dat ook nog eens boordevol gezondheidsvoordelen zit. Grieken zijn van mening dat het team honing-walnoten een krachtig natuurlijk medicijn vormt. Met dit dessert krijg je een flinke dosis vitamines, mineralen en proteïnen binnen. Misschien wel het enige dessert dat geen ‘guilty pleasure’ is.

2. Rizogalo

Net zoals bijna ieder ander land heeft ook Griekenland een rijstdessert. De naam van de Griekse variant van dit toetje bestaat uit twee woorden: rizi (rijst) en gala (melk). Dat zijn dan ook de twee hoofdbestanddelen. Ze worden (samen met maizena en suiker) gekookt totdat ze een dikke, custardachtige vorm krijgen. Boter ei en komen aan deze traditionele zoetigheid niet te pas. Grieken bestrooien het toetje het liefst met kaneel.

Heerlijk Griekse zoetigheden in een lokale bakkerij

3. Karidopita

Eén hap van deze walnotencake zorgt voor een smaakexplosie in je mond. Heerlijk geurende specerijen, verse walnoten en een mierzoete suikersiroop. Als liefhebber van zoetigheid kun jij je niets meer dan dat wensen. Alhoewel de karidopita (karidi = walnoot, pita = taart) het hele jaar door gegeten wordt, is hij in het bijzonder in het najaar populair. De walnoot, het volgens de Griekse mythologie symbool van wijsheid, is in de herfst een van de smaakmakers van de Griekse keuken.

4. Portokalopita

Alweer een dessert dat uit twee woorden is opgebouwd. Portokali staat voor sinaasappel en pita, zoals je al had begrepen, voor taart. De taart onderscheidt zich van veel andere doordat hij wordt gemaakt van filodeeg. In stukjes gescheurd filodeeg welteverstaan! De ster van het dessert is natuurlijk de sinaasappel. De vrucht heeft voor de oogst een tijdlang kunnen genieten van de Griekse zon. Iets wat niet alleen jou, maar ook hem wonderen doet! De taart wordt na het bakken overgoten met een siroop van sinaasappelsap, suiker en kaneel. Een combinatie die niet te verslaan is!

5. Galaktoboureko

Galaktoboureko hoort zeker op de lijst van de 5 lekkerste Griekse nagerechten. Deze wordt maar al te graag geserveerd in Griekse restaurants. Ook dit woord bestaat weer uit twee delen: gala (melk) en börek (Turkse naam voor verschillende deeggerechten). Bij de bereiding van het dessert wordt griesmeel gebruikt. En zoals je inmiddels misschien wel verwacht, wordt hij overgoten met een suikersiroop. toetje zowel warm als koud eten. In Griekenland wordt gezegd dat elke fatsoenlijke huisvrouw galaktoboureko zou moeten kunnen maken.