Beleef de authentieke Griekse sfeer op de markten in Thessaloniki

Je loopt door oude met klinkers bestrate weggetjes. Overal om je heen drukte – zowel mensen die hun dagelijkse boodschappen komen doen als de luidkeelse aankondigingen van de verkopers. Je ademt in en ruikt allerlei verschillende dingen. Van vlees en vis tot kruiden en olijven. Het zijn heerlijke oude, traditionele markten waar zowel locals als toeristen met volle teugen van genieten. Je voelt je absoluut meteen welkom op deze twee traditionele markten in Thessaloniki: Kapani en Modiano!

Wat maakt deze markten zo uniek?

Als je in Griekenland bent zal het je meteen opvallen hoe gastvrij en vriendelijk de locals zijn. Een uitstekend voorbeeld daarvan is een bezoek aan deze markten. Maar wat maakt deze markten speciaal?

De winkeliers openen niet alleen hun winkels, maar ook hun harten. Altijd een ‘kalimera’, altijd een glimlach. Wil je iets proeven? Geen probleem! Ze tonen en bieden met alle liefde en trots hun producten aan iedereen die deze markten bezoekt. Je smaakpapillen zullen op hol slaan op deze markten, en je neus leidt je naar de beste traditionele tavernes waar de locals volop echte Griekse mezedes serveren en nuttigen.

Na een tweede bezoek word je praktisch al als familie behandeld, en je gaat zeker herkend worden op het moment dat je een tweede keer een winkel of restaurant binnenstapt. Ook de contacten tussen de winkeliers zijn echt familiaal.

Als je door de eeuwenoude straten van de Kapani loopt, proef je meteen al van de Oosterse sfeer. Natuurlijk niet vreemd, aangezien deze markt gesticht is door de Ottomanen in de 15e eeuw. Joodse invloeden ontbreken er ook niet – Thessaloniki wordt natuurlijk niet voor niks de ‘moeder van Jeruzalem’ genoemd!

De Griekse keuken ontdekken op deze markten is vergelijkbaar met meedoen aan een foodworkshop – je handen komen er goed aan te pas! Wil je weten of vis vers is? Wil je ontdekken welke kruiden je nodig hebt om een echte Griekse smaak aan je eten te geven? Wil je meer leren over de Griekse eetgewoontes? Dan is een bezoek aan de Kapani en de Modiano een buitengewoon unieke kans!

Een fruitkraampje in Thessaloniki

Dingen die je niet mag missen

Natuurlijk zijn er op elke plek een paar uitblinkers. De lokale sfeer beleven doe je het beste bij deze plekken:

Familietaverna Paradosiako

Je komt de heerlijke geuren van dit restaurant al tegemoet als je bij de ingang van de verborgen overdekte Modiano markt staat. Deze bijna 100-jaar oude markt is alleen op aanwijzingen te ontdekken. Dat is ook een van de redenen waarom het voornamelijk bezocht wordt door de locals. Paradosiako serveert al sinds 1955 met grote passie voor de Griekse keuken heerlijk eten aan hun dagelijkse stamgasten. De eigenaars, Makis en Vangelis, beginnen iedere dag vroeg in de ochtend met voorbereidingen zodat de locals tegen het middaguur rustig kunnen aanschuiven en genieten van een met zorg bereide warme maaltijd. Wat op het menu staat is elke dag een verrassing, en dat al drie generaties lang! Alle gerechten zijn 100% Grieks. Wat ze zeggen over de Griekse keuken klopt helemaal – hier eten we goed!

The Flying Fig & Xantraki

De Kapani markt is niet alleen een plek waar je kan genieten van heerlijk eten, maar de creatieve geest komt hier ook goed tot z’n recht. Bij deze twee originele Greek Art shops kun je niet alleen handgemaakte souvenirs kopen, maar je kunt ze ook zelf creëren! Da’s natuurlijk veel leuker en persoonlijker om als souvenir mee naar huis te nemen! Eftixia, eigenaresse van The Flying Fig, trakteert je zelfs op een authentiek kopje Griekse koffie tijdens je workshop. Dubbel genot!

Grieken houden van kleurrijke kralen en deze zijn ten overvloede beschikbaar bij Xantraki.
Dit was in 1968 een souvenirshop voor toeristen, maar tegenwoordig is het een gezellige doe-het-zelfshop. De eigenares verwelkomt haar klanten met een warme glimlach en helpt je graag met uitzoeken wat je nodig hebt. Als je een creatieve knobbel hebt ben je hier zeker aan het juiste adres!

Karpos

Bij Karpos word je meteen verwelkomd met iets lekkers door Litsa. Of het nou Turks/Grieks fruit is (nooit vragen waar het vandaan komt!) of gekarameliseerde, met sesam bedekte nootjes, het smaakt hier altijd naar meer, om maar niet te spreken van de heerlijke halva! Deze snoepwinkel verwent zowel locals als toeristen al vijf jaar lang met Griekse lekkernijen. Snoep met smaken van masticha, ouzo en koffie zijn hier volop te krijgen. De place-to-be voor de nieuwsgierige zoetekauw!

Balsamo

Ontdek hier het grootste geheim van de Griekse keuken – kruiden! Stavros en Vasilis zijn ware goeroes op het gebied van specerijen en kruiden. De zaak deelt al 60 jaar hun expertise met kruiden aan de locals. Dus kijk er niet raar van op als je advies in kookkunsten krijgt van lokale oma’s! Socrates, de voorloper van de moderne homeopathische geneeskunde, zou trots zijn geweest op hun assortiment, wat betreft geneeskundige etherische oliën. Kortom – een waar paradijs voor iedereen die zich in de Griekse kruidenwereld wil wanen.

Manolis’ Olijfkraam

De Grieken zeggen vaak dat olijven en olijfolie het levensbloed van Griekenland zijn. Daar zijn we het helemaal mee eens, en kraameigenaar Manolis ook! Wie van olijven houdt komt bij deze kraam zeker niets tekort! Zwarte Kalamata-olijven, groene olijven uit Chalkidiki of de zeer speciale gerimpelde olijven – hier kun je ze allemaal proeven. Aan de vele soorten olijfolie ontbreekt het ook zeker niet. En welke soort neemt u mee naar huis? Die keuze is aan jou!