Een bezienswaardigheid van Thessaloniki is het mausoleum van keizer Galerius. Vroeger vormde het gebouw een geheel met de boog van Galerius en het oude paleis. De Rotonda heeft tussen 1524 en 1591 gefunctioneerd als kathedraal van Thessaloniki. Daarna werd de kerk door de Ottomaanse overheersers omgebouwd tot moskee. Tot aan de bevrijding in 1912 heeft hij dienst gedaan als moskee, daarna werd het mausoleum weer een kerk.

Rotonda

Galerius heeft deze grote bezienswaardigheid laten bouwen om hier begraven te worden, maar dat is nooit gebeurd. Het gebouw lijkt een beetje op het Pantheon in Rome. Het gebouw wordt ook wel ‘Rotonda’ genoemd. Dat betekent ‘rond gebouw’ in het Italiaans. Het is ongeveer 30 meter hoog en de diameter is rond de 25 meter. Je zult het misschien niet geloven, maar op sommige plekken zijn de muren 5 meter dik.

Het mausoleum van Thessaloniki van dichtbij

Bezoek aan het mausoleum

Het mausoleum is gerestaureerd. Het is zeker de moeite waard het deze bezienswaardigheid van binnen te bekijken. Het gebouw is verder leeg, maar je ziet mooie mozaïeken in de koepel. Het mausoleum wordt vandaag de dag soms gebruikt voor concerten, omdat de akoestiek geweldig is.

Drie monumenten van Keizer Galerius

De drie monumenten van Galerius in Thessaloniki vertellen een belangrijk verhaal uit de Romeinse tijd. De stad was maar liefst vijfenhalve eeuw onder Romeinse overheersing, dus het is niet verrassend dat er veel overblijfselen uit die tijd zijn zijn. Galerius heerste over Thessaloniki en omgeving van 305 tot 311. Je kunt het mausoleum van Thessaloniki zelf bezoeken of een officiële gids inhuren die je meer kan vertellen over de geschiedenis ervan.